17 november 2011 “Werelddag van het Vroeggeboren Kind” - VVOC zet broertjes en zusjes van te vroeg geboren kinderen in de kijker

Vrijdag 4 november 2011 —

 

Op 17 november 2011 wordt de derde "Internationale dag van het Vroeggeboren Kind" uitgeroepen tot "Werelddag van het Vroeggeboren Kind". De European Foundation for the Care of the Newborn Infant EFCNI[1], March of Dimes van de Verenigde Staten[2], Little Big Souls van Afrika[3] en de National Premmie Foundation van Australië[4] hebben de handen in elkaar geslagen om een gemeenschappelijke campagne te voeren. [5]

Net zoals de vorige 2 jaren wil ook dit jaar de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) deze dag in België realiseren en zullen er acties worden georganiseerd op verschillende niveaus.

Europees

EFCNI lanceert dit jaar de Europese campagne “Ene, mene, mini. One baby in ten is born premature worldwide”.  1 kind op 10 wordt wereldwijd te vroeg geboren waardoor ze de grootste kinderpatiëntengroep vormen. Toch wordt dit kleinste kind in de maatschappij vaak vergeten en valt het als het ware telkens als eerste af in het Engelse kinderaftelrijmpje. Deze campagne wordt visueel sterk gemaakt door een waslijn met kindersokjes waarbij 1 paar sokjes op 10, extra klein (prematuur) is. Deze waslijnen zullen in verschillende Europese landen gebruikt worden zodat ze een gemeenschappelijk visueel beeld vormen. We zijn erg blij dat ook in België veel neonatale diensten deze sokjeslijnen zullen ophangen.

Op 23 november zal ook in het Europees parlement te Brussel aandacht gevraagd worden voor deze kleinsten van de maatschappij. De petitie “Call to Action for Newborn Health” [6]  zal er voorgesteld worden en ondertekend worden door onder andere  Europese Parlementsleden Dr. Angelika Niebler and Dr. Peter Liese. Deze actie kadert binnen de grote Europese online petitie “Ene, mene, mini: Give preterm infants your voice!”[6]  voor aangepaste zorg en beter ondersteuning van gezinnen met te vroeg geboren kinderen op de nieuwe www.ene-mene-mini.eu website die gestart wordt op 17 november. De actie wordt georganiseerd door EFCNI en gesteund door Europese parlementsleden, nationale ouderverenigingen, artsen en andere professionelen uit de sector. Ook de VVOC zal aanwezig zijn.

 

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen werden in 2010 meer dan 5700 baby’s te vroeg geboren, wat overeenkomt met 8,2% van de kinderen.  Een vroeggeboorte is een aangrijpende gebeurtenis voor het kind, het gezin en de maatschappij. Toch wordt er verhoudingsgewijs erg weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen en hun familie.

Daarom zet de VVOC graag dit jaar de broertjes en de zusjes van prematuurtjes in de kijker. We zijn erg blij dat we samen met het Nicolasfonds[7], verbonden aan de neonatale dienst van UZ Leuven, en uitgeverij Clavis[8] het kinderboekjeVroeger dan verwacht” mogen lanceren. Het boek vertelt het verhaal van Ben wiens broertje plots te vroeg geboren wordt.

Dit mooi geïllustreerd boek verschijnt binnen de informatieve kinderreeks “Bij de hand” van de uitgeverij Clavis. Het is in eerste plaats bedoeld voor broertjes en zusjes maar kan ook voorgelezen worden aan kinderen die zelf te vroeg geboren zijn en nieuwsgierig zijn geworden naar hun verleden.

Achteraan zit een bijlage met bijkomende informatie voor ouders en leerkrachten.

Meer info over deze uitgave is te vinden op http://www.clavisbooks.com/functions/boekfiche.asp?Pag=4&pnav=;1;&boek=2255

Graag schenkt de VVOC aan de gezinnen die op 17 november een kindje hebben op een neonatale dienst, een kinderrugzakje gevuld met het boekje en andere leuke spulletjes voor de kinderen en de ouders.

 

Lokaal

Alle Vlaamse intensieve neonatale diensten (NICU) en een aantal neonatale diensten zullen die dag ook lokaal ouders op hun dienst verwennen en activiteiten organiseren in hun ziekenhuis. (Meer info en een overzicht van alle acties zijn te vinden op www.vvoc.be)

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door Abbott, C&A, Dräger, Drukkerij Bulckens, Medela en Pampers.

  1. www.efcni.org
  2. www.marchofdimes.com
  3. www.littlebigsouls.com
  4. www.prembaby.org.au
  5. www.facebook.com/WorldPrematurityDay
  6. persbericht EFCNI: Ene, mene, mini: Give preterm infants your voice! Online voting for better treatment and care of preterm infants
  7. www.nicolasfonds.be
  8. www.clavisbooks.com

 

Over de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC)

De VVOC helpt ouders die de moeilijke ervaring van een vroeggeboorte of ziekenhuisopname van hun baby doorworstelen, zowel tijdens de opname als nà het ontslag uit het ziekenhuis. De vereniging biedt deze ouders een luisterend oor en geeft steunend advies waar nodig.

De vereniging behartigt de belangen van couveusekinderen en hun ouders zowel op Vlaams, nationaal als Europees niveau.

Tot slot wenst de VVOC ouders, hulpverleners en andere geïnteresseerden informatie te verschaffen over de wereld van couveusekinderen en hun gezin. Daartoe heeft de vereniging een uitgebreide informatieve website op poten gezet: www.vvoc.be

 

Contactpersonen:

Yannic Verhaest, Vice-voorzitster VVOC, gsm: 0473/750.640

Mirjam Beyers, Voorzitster VVOC, gsm: 0496/553.761

Email: contact@vvoc.be

Mirjam Beyers - Voorzitster VVOC VVOC
Yannic Verhaest - Vice-voorzitster VVOC VVOC