VVOG, Kind en Gezin en de VVOC slaan de handen in elkaar voor een betere sensibilisering rond vroeggeboorte 17 november 2014

Vrijdag 14 november 2014 — In Vlaanderen worden jaarlijks meer dan 8% van de kinderen te vroeg geboren. Samen met ernstig zieke kinderen die het leven starten in een couveuse, vormen zij de grootste groep kinderpatiënten.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, gaf Kind en Gezin de opdracht een sensibiliseringsproject uit te werken ter preventie van vroeggeboorte. Aanleiding hiervoor was een aanbeveling van de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC) in hun engagementsverklaring ter ondersteuning van vroeggeboren kinderen en hun gezin. Beleidsmakers werden aanbevolen om de samenleving te sensibiliseren wat betreft risicofactoren voor vroeggeboorte en de impact op het gezin en het kind. Het goed informeren en zo vroeg mogelijk opvolgen van zwangere vrouwen, verhoogt de kans om risicozwangerschappen tijdig te ontdekken en te begeleiden.

Samen met de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) en de VVOC, startte Kind en Gezin met de realisatie van een sensibiliseringsproject. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de adviesraad van de VVOC, bestaande uit professionelen uit verschillende disciplines die vroeggeboren kinderen behandelen en opvolgen.

Op maandag 17 november, de Werelddag van het Vroeggeboren Kind, organiseert de VVOC de studiedag “Het vroeggeboren kind, van preventie tot opvolging”. Naast lezingen over zorg en opvolging van vroeggeboren kinderen, wordt een sensibiliseringsproject voorgesteld door minister Jo Vandeurzen, Prof. Dr. De Catte voor VVOG; de VVOC en Kind en Gezin. Het project resulteerde in informatie voor zowel ouders als professionelen en is beschikbaar op www.kindengezin.be. Ook in haar brochures voor aanstaande ouders schenkt Kind en Gezin voortaan nog meer aandacht aan de preventie (en opvolging) van vroeggeboorte.

Op de studiedag stelt de VVOC er ook het getuigenissenboek “Zo klein, pril en sterk, Verhalen over prematuurtjes” voor, uitgegeven bij Casa Littera. 23 ouders van te vroeg geboren kinderen brengen elk hun uniek verhaal. Het boek vormt een mooie aanvulling op het sensibiliseringsproject en biedt steun aan ouders van wie hun kind te vroeg geboren wordt. 

Logo Kind en Gezin
Logo VVOC
Logo VVOG
Poster studiedag 17/11
Visual 1
Visual 2
Visual 3
Visual 4
Visual 5
Leen Du Bois Kind en Gezin
Prof. Dr. De Catte VVOG
Yannic Verhaest VVOC